Hıçqırıq necə keçər?
Bu
suala cavab tapmazdan əvvəl hıçqırığın nə olduğu və necə yarandığı haqqında məlumat
verək. Hıçqırıq diafraqmanın, yəni sinə boşluğu ilə qarın boşluğunu bir-birindən
ayıran əzələnin birdən sıxlaşması nəticəsində yaranan ani nəfəs alışlara
deyilir. Bu vaxt səs tellərinin
olduğu hissə bağlanır , buradan keçən hava anidən kəsilir. Bu vəziyyət
hıçqırığın yaratdığı səsə səbəb olur. Diafraqmanın belə sıxlaşmasına bir çox
şey səbəb ola bilər. Məsələn, çox yemək, acı və ədviyyatı çox olan yeməklər, həzmsizlik,
mədə qazı və s. Həmçinin spirtli və turşulu içkilər də hıçqırıq yarada bilər.
Hıçqırıq bəzi beyin, ürək-damar, qaraciyər və bağırsaq xəstəliklərinin xəbərçisi
ola bilər. Ona görə də uzun müddət sürdükdə həkimə müraciət etmək lazımdır.
Hıçqırığın qarşısını almaq üçün yeməyi yavaş-yavaş yemək, çox ədviyyatlı və acı
yeməklərdən, spirtli içkilərdən uzaq durmaq yaxşı olar. Əgər bütün bunlara
baxmıyaraq, yenə də hıçqırığa yaxalanmısınızsa, onda aşağıdakılara əməl edə bilərsiniz:
Nəfəsinizi tutun. Ona qədər sayın
və sonra təkrar yavaş nəfəs almağa başlayın. Bunu bir neçə dəfə eyni qayda ilə
təkrarlayın.
Burnuzu və ağzınızı tutaraq nəfəs
almadan dayana biləcəyiniz qədər dayanın.
1 stəkan suyu 7 qurtumla için. Və
ya su ilə qarqara etmək də xeyirlidir.
Vagus adlanan sinir var ki, əgər
qulaqlarınızı tutarsanız, eşitmə sisteminə çatan bu siniri xəbərdar etməklə
hıçqırığı dayandıra bilərsiniz.
Ən güvənilən metod isə isti bir şeylər yeməkdir.
Bu həm də ən sürətli metoddur.
Yorumlar
Yorum Gönder