Qan şəkəri necə salına bilər?
Kəpəkli makaron, tam taxıllı çovdar çörəyi və kəpəkli
taxıllar qan şəkərini sabit tutarkən yüksək qlisemik indeksə sahib olan
taxıllar qan şəkərində ani yüksəlməyə səbəb ola bilər.
Omega 3 yağ turşuları: Omega 3 yağ turşuları xüsusilə
şəkər xəstəliyi səbəbiylə meydana gələ biləcək ürək və damar xəstəliklərini
qarşısını almaq üçün vacibdir.
Bu əsas yağ turşuları bədən tərəfindən yaradılmadığı üçün
yeyilən qidalar yoluyla qəbul eilməlidir. Kətan toxumu və qoz xaricində duzlu
su balıqları yeyərək lazımi miqdarda omeqa 3 yağ turşusu ala bilərsiniz.
Darçın: yeməklərinizə əlavə dad üçün istifadə edə
biləcəyiniz darçının şəkərə təsirləri haqqında 2003-ci ildə edilən və
"Diabetes Care" jurnalında nəşr olunan araşdırma nəticələrinə görə
1-6 qram arası darçın yemək qan şəkəri xaricində xolesterol və yağ nisbətini də
salır və diyabet xəstələrində infarkt riskini azaldır.
Tərəvəz və Meyvə: Mineral, vitamin baxımından zəngin olan
tərəvəz və meyvələr eyni zamanda lifli strukturları qan şəkərinin sabit
qalmasına kömək edir.
İmmunitet sistemini də inkişaf etdirən tərəvəzlər və
meyvələr arasında kələm, ara kələm , portağal, cökə, limon, brokoli, qırmızı
turp, ispanaq, qreypfrut, çiyələk və böyürtkən ilk sıralarda gəlməkdədir.
Şəkəri olanların yağ, duz və ya sous əlavə olunmuş
tərəvəzləri, yüksək nisbətdə natrium təşkil edən konserv tərəvəzləri və turşu
yeməkləri tövsiyyə edilmir.
Yağsız ət: Daha az miqdarda doymuş yağ təşkil edən yağsız
ət xolesterol səviyyəsini aşağı saxlamaq üçün idealdır və bol miqdarda protein
təşkil edir.
Ringa, qızıl balıq, sardina, alabalıq, ton balığı, krevet,
dərisiz toyuq və hinduşka kimi ətlərdən bədəninizin ehtiyac duyduğu zülalı ala
bilər və ürək xəstəlikləri riskini azalda bilərsiniz. Əti bişirərkən qızartma
yerinə qaynatma üsulunu istifadə edin.
Zeytunyağı: Yaxşı xolesterolu yüksəldən və damar
tutulmalarına qarşı qoruma təmin edən zeytunyağını yeyinti yağ olaraq istifadə
edə bilərsiniz. Zeytun yağı insulin müqavimətini azaldaraq qan şəkərini sabit
saxlamağa kömək edir.
Qan şəkərini aşağı salmaq üçün kələm kürü
vəsaitlər
1 litr su
7-8 dənə ağ kələm yarpağı
Hazırlanması Və istifadəsi: 1 litr qədər su uyğun bir
qazana alınaraq qaynadılır. Qaynayan suya kələm yarpaqları atılır və qazanın
ağzı bağlanılaraq 15 dəqiqə qədər vam odda
qaynatmağa davam edilir. Qaynayan kələmlər ocaqdan alınaraq soyumağa
qoyular. Kür biraz soyuduqdan sonra süzülərək suyu alınır. Əldə edilən su 1,5
su stəkanı şəklində aç qarınına 1 həftə boyunca nizamlı olaraq içilir. Kür hər
gün təzə hazırlanmalıdır. Sabahısı günə qalan kür içilməməlidir.
Əgər bir dəfədə 1,5 su stəkanı içməkdə çətinlik yaşanırsa
gün içində müəyyən aralıqlar ilə ac qarına 1 çay stəkanı olaraq 3 dəfə içilə
bilər. Qan şəkərini nizamda saxlamaq
üçün kələm kürü ildə 4-5 dəfə təkrarlana bilər.
Yorumlar
Yorum Gönder